tisdag 11 maj 2010

Tankar efter LUB-dagen

En LUB-dag är en dag då alla lubbare (Nej, det är inte Lubbe Nordströmföljare utan folk vid alla olika bibliotek vid Lunds universitet) samlas. Och blir ännu mer bildade. Och har trevligt. Nu senast handlade det om tillgänglighet, i vid mening. Eller i klarspråk, om hur personer med olika funktionshinder klarar att studera vid(och f.ö. även arbeta inom) Lund universitet. Det handlar om allt från att komma in i husen med rullstol till att få kurslitteratur som talbok.

Jag tänker inte sammanfatta dagen, men två saker "bet sig fast": Varför behöver den enskilde studenten för varje ny kurs själv förklara sina behov för varje ny föreläsare? Och varför är det så trassligt med färdtjänst?

De flesta av oss vill nog gärna framstå som rätt så "normala". En dyslektiker använde uttrycket "komma ut" när han berättade för sina kurskamrater om sin dyslexi. Så det kan nog ta emot att berätta det för varje lärare. Lättare att bara presentera sig och veta att läraren redan "vet". Dessutom är det säkert en fördel även för läraren att få den mesta informationen skriftligt i förväg. Riksföreningen Autism har tagit fram ett formulär som skulle kunna ligga till grund för detta. Formuläret finns bl.a. att läsa på sid 13 i foldern Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna med autism eller Aspergers syndrom (http://www.butiken.spsm.se/produkt/katalog_filer/00272c.pdf), sid 13.

Och färdtjänst. Man läser ju titt som tätt skräckhistorier om denna i tidningen, men uppenbarligen strular det faktiskt alltför ofta. Om jag beställer en taxi för att åka till tåget så ser jag ju det som självklart att taxin kommer i tid. Men tydligen är detta inte lika självklart för en student som beställer färdtjänst för att åka till en föreläsning. Och med vissa psykiska funktionshinder har man svårt att hantera denna osäkerhet. Antagligen är väl huvudproblemet att färdtjänsten "för billig", men hur mycket får chaufförerna lära sig om olika funktionshinder? En del hinder är ju inte så uppenbara. Vissa taxchaufförer är ju både trevliga och bra, medan andra, ja man skulle inte vilja vara annat än fullt frisk när man åker med dem!

För övrigt var LUB-dagen i år på Astronomen och de som ville fick åka upp i tornet och se teleskopet (uppriktigt sagt inte så spännande) och går ut och beundra utsikten (bl.a. flygledartornet på Kastrup!). Visserligen är jag lite höjdrädd, men det var häftigt - och blåsigt!

Inga kommentarer: